Pusshøvel. Kjennerud-Løvdal

NR 242 c. Pusshøvel.

Teksten er fra boka, bilder og bildetekst mine.

Møbelsnekkeren har gjerne en pusshøvel som er litt mindre enn vår sletthøvel, men ellers som den. Gjør pusshøvelen enten et par cm kortere enn sletthøvelen, eller 4 cm kortere og da rett avskåret i framenden og uten nese. Vil du ha dig en omframt god pusshøvel til finere bruk, t. eks. til å pusse finer med, bør du legge en tynn såle av pokkenholt under den. Pokkenholten er hard, seig og fet så høvelen glir lett, slites sent og holder sig lenge plan.

IMG_9791
Jeg høvlet ut emner av ask og pokkenholt. Emnene gjorde jeg litt for lange slik at jeg kunne sette i noen treplugger i enden for å holde emnene på samme plass under merking og sammenliming.

Saging for fot: Høvling av en fjøl:

IMG_9793
Merker opp på vanlig måte. Men her har valgt å sette tanna i 46-grader i stedet for vanlige 45. En brattere tann river mindre i vanskelig ved, men er tyngre å høvle med. det hadde sikkert gått fint med 48-grader.
IMG_9794
Overfører merkene til undersiden av askestykket og oversiden av såle-emnet.
IMG_9838
Hugger og sager ut på vanlig måte, det er godt å komme til kilegangen med hoggjernet i en slik høvel med ekstra såle.
IMG_9839
Limer emnet med vanlig moderne snekkerlim. Har lim på begge emner.
IMG_9840
Setter i press noen timer.

 

2 kommentarer om “Pusshøvel. Kjennerud-Løvdal

  1. Takk for fine postar om høvelmaking. Det er mange gullkorn i bøkene til Kjennerud-Løvdal og du presenterer dei på ein fin måte. Eg merkar at eg blir litt usikker på kva som er din eige tekst og dine erfaringar og kva som er sitat frå boka? Eg lurer på om du kunne fått fram skiljet litt meir tydeleg? Eventuelt legge ved foto av dei aktuelle sidene som du har henta teksten frå?

    Eg lurer også på korfor du ikkje berre limte ferdig emnet før du merka på og hogde ut sponrom og kilegang?

    Liker

  2. Takk, for godt innspill Rr. Det er ikke godt at det er utydelig hva som er fra boka og ikke, skal se om jeg finn en løsning på det.

    Grunnen til at jeg hugger ut sponrom og gjør dette ferdig før jeg limer er at det forenkler arbeidet med kjakene for kilen. Som du kjenner til er jo disse litt plundrete på høvler med klaff. Før sålen kom på var det veldig god tilkomst for huggjernet her. Denne framgangsmåten ga også tilgang til å borre ut med ett ganske stort borr fra undersiden i sponromet.

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s